Osobný tréner a pohyb

Ja ako osobný tréner som veľmi rád, že sa pohyb stáva súčasťou života pre čoraz viac bežných ľudí. Pri modernom, prevažne sedavom spôsobe života, doplnenom o každodennú dávku stresu, ktorej sa prakticky ani nedá vyhnúť, je pohyb dôležitým zdravotným, alebo aj relaxačným aspektom bytia. Naozaj každému trénerovi, či už sa venuje fitness, behu, kulturistike alebo inému druhu športu musí urobiť radosť pohľad na plné fitness centrá, telocvične alebo na množstvo ľudí bežiacich len tak popri cestách alebo na rôznych bežeckých súťažiach.

Osobný tréner

Motivácia

Motivácia pre týchto ľudí môže byť rôzna.Chudnutie, naberanie stratenej kondície, či len dobrý pocit, že pre seba človek niečo robí.Zo skúsenosti osobného trénera viem, že čoraz viac ľudí, ktorí sa nehýbali nikdy, alebo pre ktorých nebol šport nijako zaujímavý, začínajú chápať dôležitosť cvičenia, behania alebo celkovo športovania v ich živote. Ak však človek nevie kde začať môže byť preňho aj prvá návšteva fitness centra dosť stresujúcim zážitkom a môže sa cítiť ako kuchár, ktorého nechajú opravovať auto.

Osobný tréner

Proste je v cudzom prostredí a nevie ako začať. Opäť za mňa vraví skúsenosť osobného trénera, ktorý si dobre pamätá vystresované tváre klientov na prvom tréningu. Aj jednoduchý nápad ísť si zabehať nemusí byť práve príjemným zážitkom, hlavne ak ste po pätnástich minútach v „ohrození života“ a lapáte po dychu. Tieto chvíle môžu pôsobiť práve demotivujúco a odhodlanie daného človeka je rýchlo fuč. Hlavne pre týchto ľudí, aj keď nielen pre nich, je dôležité vedieť ako začať. Mnoho z nich sa obracia na služby osobných trénerov, ktorí vedia takýchto ľudí správne usmerniť a dobre motivovať.

Osobný tréner

Hlavne počiatočná motivácia by mal byť hlavný cieľ každého osobného trénera, keďže začiatky dokážu byť veľmi ťažké. Rovnako vytýčenie si hlavných cieľov, a ich následné postupné dosahovanie správne nastaveným tréningom je dôležité. Nič tak nemotivuje človeka ako prvé viditeľné a citeľné výsledky. Práve pomalé alebo žiadne dosiahnutie výsledkov je hlavnou príčinou straty motivácie ľudí, ktorí behajú, cvičia bicyklujú už niekoľko rokov alebo mesiacov anedosahujú žiadne výsledky. Preto správny tréningový postup, životospráva, ale hlavne správne zvolená pohybová aktivita je nesmierne dôležitá. Tu by sa, tak ako pri využívaní iných služieb, mali ľudia obrátiť na pomoc odborníka, teda osobného trénera. Avšak vybrať toho správneho je niekedy ťažšie,ako zabehnúť maratón.

Osobný tréner

Dnes je na trhu mnoho osobných trénerov a pre ľudí neznalých odboru je to ako rozhodnúť sa, do ktorej reštaurácie sa ísť najesť. O tomto však nechcem písať, keďže článkov ako si vybrať osobného trénera je na internete neúrekom a ja ako jeden z nich by som isto nebol objektívny, tak ako väčšina autorov podobných článkov. Nedá mi však nespomenúť takzvaných online trénerov a tréningových poradcov. Využívať služby online osobného trénera je ako nechať sa liečiť online lekárom, ktorý vás v živote nevidel. Online poradenstvo slúži akurát tak na online vytiahnutie peňazí z vášho vrecka.

Osobný tréner musí o vás vedieť takmer všetko .Lentak bude vedieť správne nastaviť tréningový plán, viesť jednotlivé tréningy a prispôsobiť ich priamo na mieru. Je dokonca dôležité vedieť vycítiť aj vaše psychické rozpoloženie a tomu prispôsobiť smerovanie tréningov. Skúsenosti mi hovoria, že najdôležitejším faktorom je vzťah medzi klientom a osobným trénerom. Osobnostne si musia sadnúť a musí byť medzi nimi vzájomná dôvera. Môžem povedať, že veľa mojich dlhodobých klientov sa stalo aj mojimi priateľmi a viem sa s nimi stretnúť aj mimo fitness centra. Toto však nebudete vedieť odhadnúť cez google a často ani pri prvom stretnutí, preto pri voľbe osobného trénera je každá rada márna. Asi najlepšou formou je informovať sa u svojich známych a rozhodnúť sa na základe referencií od nich.

Čaro pohybu

Aj keď stále mnoho ľudí objavilo čaro pohybu aj tak je stále veľa ľudí, ktorí zatiaľ len „chcú“. Hovorí sa, že najťažší pohyb je zdvihnúť zadok z gauča, a preto osobný tréner by v tomto prípade mohla byť správna voľba. Správna motivácia od osobného trénera môže byť rozhodujúcim faktorom pre bežného človeka. Môže rozhodnúť o tom, či sa pohyb stane súčasťou jeho života. Najväčšou výhrou je keď sa z trojmesačného chudnutia stane vášeň k športu a pohybu a pre človeka akási droga, bez ktorej si nevie predstaviť svoj život. A ako osobný tréner môžem povedať, že najväčšou odmenou pre mňa, je vidieť takéhoto človeka. Dodáva mi to energiu a chuť pracovať a pomáhať napĺňať ciele mojich klientov, nech sú akékoľvek. Heslo „neži zdravo preto, aby si schudol, ale chudni preto, že žiješ zdravo“ by malo byť cieľom pre každého, kto chce začať s pohybom a zdravším životným štýlom.

Referencie